• Inglés
  • Holandés
  • Español

Turismo rural español en tiempos posteriores a la corona

Turismo rural español en tiempos posteriores a la corona

Iedereen vraagt zich in Spanje af wat er gaat gebeuren met het toerisme in na de corona-crisis. Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat het toerisme, de toeristen, de manier van reizen en op vakantie gaan de komende maanden en misschien wel jaren niet meer hetzelfde zullen zijn dan voor de corona-crisis. Maar is het antwoord op het zogenaamde ‘turismo de playa’ ofwel strandtoerisme het ‘turismo rural’ ofwel het plattelandstoerisme?

Het ‘turismo de playa’ ofwel het strandtoerisme staat meestal gelijk aan massatoerisme en in deze tijden waarin we leven is de kans op besmettingen met het coronavirus op dit moment daar het grootst. Ook de culturele citytrips naar de drukke Spaanse steden zullen minder populair worden de komende maanden of jaren.

Als tegenhanger van het strandtoerisme en stedentoerisme kent men in Spanje het ‘turismo rural’ dat omschreven kan worden als het plattelandstoerisme in de natuur, bergen, dorpen en accommodaties waar het normaal gesproken veel rustiger is en waar de kans op besmetting veel kleiner is.

Zoals het er nu naar uitziet zullen veel Spanjaarden er dit jaar voor kiezen om in eigen land te blijven tijdens de vakantieperiode. Dat is natuurlijk voor de toerismesector goed nieuws omdat waarschijnlijk het internationale toerisme grotendeels zal wegvallen, maar de kans is ook groot dat veel Spaanse vakantiegangers niet traditioneel naar de drukke kust en de overvolle of op enige wijze gecontroleerde social distance stranden zullen gaan maar naar de natuur, rust en stilte in de bergen in het Spaanse achterland.

Het costa toerisme is bij de meeste lezers wel bekend maar het plattelandstoerisme in Spanje in bijvoorbeeld de autonome regio’s Aragón, Castilla-la Mancha, Castilië en Léon, Asturië, Galicië, Cantabrië, Extremadura, Navarra, La Rioja en Baskenland om maar wat regio’s te noemen is minder bekend. Daarom een uitleg van het fenomeen ‘turismo rural’ ofwel het plattelandstoerisme in Spanje.

Turismo Rural

Turismo Rural is, zoals het woord eigenlijk al aangeeft, toerisme op het platteland. Dit betekent niet dat iedereen op boerderijen gaat slapen maar wel dat de toeristen weg willen van de drukte van toeristische kustplaatsen en grote steden. Back to basics zullen we maar zeggen.

Populair zijn de kleine dorpen, met weinig inwoners en waar niet veel meer te doen is dan tours maken in de eigen auto, fietsen, wandelen en omliggende dorpen en steden bezoeken om de culturele hoogtepunten te bekijken waarbij zeker voor de Spanjaarden ook de gastronomie en de lokale keuken erg belangrijk zijn.

De accommodaties zijn vaak gelegen in oude Masia’s (landhuizen) of monumentale panden if of buiten een dorp, dit uiteraard om de sfeer van het platteland te behouden. Veel van deze huizen zijn opgeknapt en gerestaureerd naar hedendaagse maatstaven. Meestal worden ze gerund door families of echtparen die al geruime tijd in de omgeving wonen en met deze vorm van toerisme een nieuw inkomen genereren.

Er zijn diverse soorten van Turismo Rural accommodaties mogelijk daarom een korte uitleg met de overeenkomsten en verschillen:

 

Casa rural

Una casa donde se alquilan varias habitaciones y donde generalmente se comparten el comedor, la sala de estar y el baño. A veces, los propietarios también viven en la casa y todo se comparte (excepto el baño) y, a veces, las casas se alquilan por completo en lugar de por habitación (esto es interesante para grupos más grandes). A menudo puede elegir en base a la cama y desayuno, comparable a la cama y desayuno holandés, belga y, por supuesto, inglés.

Alojamiento Rural

Suelen ser apartamentos o una casa, ubicada en una zona rural con vistas panorámicas. En general, estos tienen su propia cocina donde se pueden preparar alimentos, uno o más baños y una sala de estar compartida. La comida no está incluida en esta forma de turismo rural.

Hotel Rural

Por lo general, se encuentra en un edificio monumental o en una casa de campo donde se alquilan habitaciones como en un hotel. A menudo no se alquilan más de 4 a 10 habitaciones para mantenerlo tranquilo en el hotel. Las instalaciones son como en un hotel normal (desayuno, cena, limpieza, salón, recepción, etc.) pero todo es más pequeño y más rural.

Albergues y Centros de Turismo Rural

Estas dos formas siempre implican una configuración a gran escala donde generalmente pueden permanecer grupos más grandes. Los servicios son algo limitados y la sensación de campo, fuera de la ubicación, a menudo no es reconocible. A menudo no vale la pena visitar para viajeros en solitario.

Gracias a Internet y a varios sitios web como el turismo rural, turístico y clubrural, esta forma de turismo rural se ha vuelto muy popular en España. Los precios de alojamiento no siempre son baratos y, a veces, incluso más caros que un hotel normal. Por supuesto, el medio ambiente, el servicio amable y el edificio en sí a menudo valen la pena.

Artículos Relacionados

Nuevos filtros de agua en B&B Costa Blanca

Bed and Breakfast Costa Blanca is pleased to present you with the most up-to-date filtration media...

sigue leyendo
Bram & Esther
por Bram & Esther

Únete a la discusión